Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи (албум)

Дом-светилището ще бъде българският социален учебник
на приложна отговорност и национална доблест!

– Ваклуш Толев

Албумът е посветен на идеята на Ваклуш Толев 28 август – денят на кончината на цар Борис ІІІ, да бъде определен като Ден за честване на 13 поименни безсмъртни българи, както и да им бъде изграден Дом-светилище за поклонение.

„В душата на българина има наличен, но не достатъчно приложен оптимизъм – смята авторът – затова празнуваме повече падналите за освобождение, отколкото идеята за история.“ Предложената от него дата и идея за светилище на безсмъртните българи е необходимост за новото историческо битие.

13-те поименни безсмъртни българи са: Цар Борис III – Обединителя; Хан Аспарух – Основателя; Княз Борис – Покръстителя; Цар Симеон – Просветителя; Св. Климент Охридски – Азбучника; Св. Иоан Рилски – Покровителя; Св. Патриарх Евтимий – Мистика воин; Отец Паисий – Будителя; Васил Левски – Иконата на българската свобода; Баба Тонка – Майката на безстрашието; Княз Александър Батенберг – Съединителя; Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений; Ванче Михайлов – Воина на оскърбените българи.

13-те безсмъртни личности нямат нужда от нашето признание, ние имаме потреба от тяхното присъствие!

Обръщение

Още на 28 август 1993 г. в гр. Варна г-н Ваклуш Толев поиска денят на кончината на цар Борис III да се приеме за Ден на 13-те безсмъртни българи и да се сгради Дом-светилище в тяхна памет.

Дом-светилището ще бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест!

Ругаха ни чужди, ругаят ни и свои. Време е идеята за безсмъртните да победи сенките на съдбата. Те, безсмъртните, не търсят нашето признание, но ние имаме нужда от тяхното присъствие! Нито подражателството, нито аналогиите са потребно доказателство за наложителната необходимост от този Ден.

В душата на българина има наличен, но не достатъчно приложен оптимизъм. Затова празнуваме повече падналите за освобождение, отколкото идеята за История. Предложената от Общество Път на Мъдростта дата и поименни безсмъртни е именно идея за История.

Ние искаме гладният за хляб и бедният за идеи да се срещнат в Дом-светилището! Защото пораженство е да се живее без национална доблест и обидно е да нямаме идея за историзъм!

Ние, Общество Път на Мъдростта, благодарим на всички, които признателни приемат този Ден на светителство и зидат, засега само в душите си, този Дом-светилище.

Благодарим за подкрепата на гражданските и политически организации; благодарим на централната и поместна преса, на централната и поместна радио-телевизионна информация, направили достояние идеята ни за Ден и Дом на 13-те поименни безсмъртни българи! Благодарим на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България за деловото благоразположение.

Благодарим на Общински съвет — Велики Преслав, за решението да се изгради Дом-светилището на територията на техния град.

На безсмъртния не се пожелава вечност!

Съдържание

  • За идеята
  • За автора
  • 13-те безсмъртни и техните характеристики
  • Решение на община Велики Преслав за определяне място за Дома-светилище
  • Архитектурен проект
  • Хронология на идеята